- http://https://www.youtube.com/watch?v=hywvr9FSUJM&feature=youtu.be
Uluslararası Eda Yüksel Halk İçin Bilim, Halk İçin Mühendislik Mimarlık Sempozyumu Yapıldı
Emperyalizme Karşı Barikat: Halk için Mühendislik Mimarlık
- Eda Yüksel Uluslararası Halk İçin Bilim Halk İçin Mühendislik Mimarlık Sempozyumu 26-27 Aralık’ta Küçük Armutlu’da Cem ve Kültür Evi inşaatında yapıldı. Sempozyum; 26 Aralık Cumartesi günü 11.00’da bağımsızlık, demokrasi ve sosyalizm mücadelesinde yitirdiklerimiz anısına yapılan saygı duruşuyla ve açılış konuşmasıyla başladı. Ardından Halkın Mühendis Mimarları’nı anlatan bir sinevizyon gösterildi.
Mimar Hatice Alankuş’a adanan, “Kentsel Politikalar” başlıklı ilk oturumda; Yunanistan’dan gelen konuklar barınma hakkı mücadelelerini anlattı. Bir tiyatro binasını işgal edip halkın kullanımına açtıkları deneyimleri anlattılar. Yunanistan’daki bir diğer örnek de, işgal ettikleri başka bir binayı göçmenlerin barınması için kullanmalarıydı. Ardından ODTÜ Mimarlık Bölümü’nden Prof. Dr. Güven Arif Sargın söz aldı. Sargın, kentsel dönüşüm adı altında gerçekleştirilmek istenen politikaları anlattı. Son olarak Mimar Meclisi’nden Doç. Dr. Murat Çetin söz alarak “yerinde ve yerlisiyle iyileştirme”yi anlattı ve Küçük Armutlu başta olmak üzere Mimar Meclisi’nin projelerini aktardı.
Ziraat mühendisi Ahmet İbili’ye adanan, “Tarım ve Gıda” başlıklı ikinci oturumda ise; ilk olarak ziraat mühendisi Yousef Awad, Filistin – Gazze’den görüntülü olarak bağlandı. Awad; İsrail’in saldırılarının özellikle Gazze Şeridi’nde büyük etkileri olduğunu, tarımın bitme noktasına geldiğini anlattı. Awad; sonuna kadar direneceklerini belirterek konuşmasını sonlandırdı. Ardından Yunanistan’da da bir örneği geliştirilen halk bahçesi projesi anlatıldı. Daha sonra; yakın zamanda İzmir-Çiğli’de geliştirilmeye başlanan halk bahçesini anlatmak üzere Gülseren Boynueğri söz aldı. Son olarak da Halkın Mühendis Mimarları’ndan Neslihan Şimşek Kızıl, Küçükarmutlu’daki Şenay ve Gülsüman Halk Bahçesi’ni anlattı.
- oturumun sona ermesinin ardından Ötekiler Müzik Topluluğu sahne aldı. Ardından Dilek Doğan Adalet Çadırı’na ziyarette bulunuldu.
Sempozyumun ikinci günü; sempozyuma adını veren Eda Yüksel ile ilgili bir sinevizyon gösterimi ile başladı. Ardından elektrik mühendisi Hasan Balıkçı’ya adanan “Enerji” oturumu başladı. Oturumda ilk olarak İzmir’den Ahmet Yaparoğlu, “güneş ocağı” çalışmasını anlattı. Güneş ışınlarının tek bir yere odaklanıp yüksek miktarda ısıya dönüştürülmesiyle çalışan güneş fırınının; 300-400 dereceye kadar çıkabildiği ve bu sayede yemek pişirmek için kullanılabildiği anlatıldı. Ardından Haliç Üniversitesi’nden iki öğrenci, kendi geliştirdikleri yatay eksenli rüzgar türbinini tanıttı. Son olarak Halkın Mühendis Mimarları’ndan Kenan Emre Üstündağ; emperyalizmin enerji politikalarını, bu politikaların ülkemizdeki yansımalarını ve buna karşı geliştirilen alternatifleri, Hasan Ferit Gedik rüzgar türbinini anlattı.
Elektrik mühendisi Tülin Aydın Bakır’a adanan; “yeni sömürge ülkemizde mühendislik mimarlık” başlıklı 4. ve son oturumda ise mühendis ve mimarların çalışma yaşamındaki sorunlar ve çözümleri konuşuldu. Forum şeklinde gerçekleşen oturumda mühendis ve mimarlar; haksız işten çıkarılma, mobbing, düşük ücretle çalıştırılma, güvencesiz çalıştırılma, işsizlik gibi sorunlarını örnekler vererek anlattılar. Sorunların çözümünün örgütlenmek ve birlikte mücadele etmekten geçtiği vurgulandı ve Mühendis Mimar Meclisleri’nde örgütlenme çağrısı yapıldı. Oturumun sonunda, haksız yere işten çıkarıldığı için maden ocağı önünde direnen İmbat Maden işçilerine telefonla bağlanıldı ve direnişleri selamlandı. Son olarak, sempozyumun sonuç bildirgesi taslağı okundu. Sempozyuma 2 gün boyunca toplam 150 kişi katıldı.