Halkın Mühendis Mimarları Açıklama
Katliamın, Sömürünün Coğrafyası Soma’da İlk Direniş Ateşi Yakıldı
İşten Atılmalara Karşı Direnen İmbat Maden İşçileri Onurumuzdur.
İşçi katliamlarıyla gündeme gelen Soma’da bulunan İmbat Maden Şirketi 17-18 Aralıkta 150 kişinin işine son verileceğini duyurdu. Listedeki isimler işçilere ya servilerde okundu ya da iş çıkışı kartı iptal olunca anladılar. İşçilere hiçbir açıklama yapmayan şirketin 750 kişiyi de ilerleyen günlerde işten çıkaracağı söyleniyor. Bu hukuksuzluğa karşı hakkını savunan Maden İşçileri Dayanışma Ve Yardımlaşma Derneği Üyeleri ve diğer madenciler işten atılma sebebi açıklanana kadar şirketi terketmeyeceklerini duyurdu. Bunun üzerine gece 24:00 te gelen jandarmalar tarafından gözaltına alındılar. Serbest bırakılan işçiler tekrar madene gelince ikinci defa gözaltına alındılar. Şirket yetkilileri direnişi kırmak için bazı madencilere ” sizi aslında işten çıkarmadık bir yanlışlık oldu” diyerek geri adım attı. Çaresizce yapılmış bu teklifi kabul etmeyen madenciler direnen arkadaşlarının yanında yer aldı. Bazı işçiler ise listede ismi olmamasına rağmen direnişe destek verdiği için işten atıldı. Daha sonra şirket yöneticileri zoraki bir açıklama yaparak işten çıkarılmaların devamsızlık nedeniyle olduğu açıkladı fakat işten atılanlar için böyle bir gerekçe sadece uydurma olabilirdi. Şirkete alınmayan işçiler İmbat Madencilik önünde çadır kurarak işe geri alınma talebiyle direniş başlattılar.
Biz biliyoruz ki imbat maden işçilerinin işten çıkarılma sebebi asgari ücret artışları. Patronlar iki işçi yerine bir işçi çalıştırırım diyerek işten çıkarmaları başlatmıştır. Patronların sınırsız hakkının olduğu bir sistemde işçilerin lehine gibi görünen her yasa yine patronların işine gelecektir. Bu gün 2 Ocak Soma’da köleleştirmeye sömürüye karşı bir çadır kurulalı 13 gün oldu. İmbat maden işçileri 13 gündür soğuk, karanlık dinlemeden Soma’da yakılan ilk ateşin başını bekliyor. Bu direnişin varlığı şirketi öylesine korkutmuş ki direnen işçilere iş arkadaşlarının selam vermesi yasaklanmış yakacak odunları dahi çalınmış. Bu ateş daha da büyümesin diye 750 kişilik liste askıya alınmış. Bunca adaletsizliğin bunca pervasızlığın karşısında tek etkili cevap direniştir.
Gel gelelim İmbat Maden işletmesinin sahibine; Padok Zengini olarak anılan Arif Kurtel İki yıl önce 15 gün içerisinde atlar için harcadığı 2 Milyon lirayla gündeme gelmişti. Son yılların en çok kazandıran sektörleri olan madencilik ve yarış atları yanında Kurtel ailesi Mozaik Şarapçılık’ın da sahibi. Bunca servetin bunca lüksün içinde yoksul halkın ekmek parasına göz diken Kurtellere İmbat maden işçileri “bu defa yanlış ata oynadın” diyor, “atalarımızdan bize kalan bu topraklarda biz ekmek yiyemezsek sana da yedirmeyiz” diyor.
Üç beş zengin hobilerinin peşine kaygı duymadan düşsün diye yoksul halk kış ortasında işsiz bırakılabiliyor. Halkın Mühendis Mimarları olarak bu adaletsizliğin karşısında direnen maden işçilerinin yanındayız. Soma’da katledilen 301 işçinin hesabı sorulmadan, maden ocaklarındaki sömürü daha da katmerleniyor. Soma ve çevresindeki ilçelerde tarım bitirilerek halk maden ocaklarına muhtaç bırakılıyor. Sonra da pervasızca işçiler işten atılıyor. Zaferin ilk adımını atan İmbat maden işçileri yalnız değildir. Halkın Mühendis Mimarları olarak zafere olan inancımızla İmbat maden işçilerinin yanındayız.
Direnen İmbat Maden İşçileri Yalnız Değildir!
Halkın Mühendis Mimarları