SAMANDAĞ SAHİLDEN 20 BİN YÜREK GRUP YORUM TÜRKÜLERİYLE NURİYE VE SEMİH’İN DİRENİŞLERİ SELAMLANDI
HATAY’DA SAMANDAĞ SAHİLDE 16 TEMMUZ’DA GERÇEKLEŞEN EVVEL TEMMUZ HALK FESTİVALİ NURİYE VE SEMİH’E ATFEN YAPILDI.
Hatay Samandağ’da Evvel Temmuz Halk Festivali Büyük Bir Coşkuyla Kutlandı.
Her yıl gelenekselleşen Evvel Temmuz Halk Festivali, bu yılda Samandağ’ında, Ali İsmail Korkmaz festival alanında büyük bir coşkuyla kutlandı. Halk Cephesinin düzenlediği Evvel Temmuz halk festival programı, 13 Temmuz’da Tekebaşı mahallesinde çok amaçlı düğün salonunda “Yozlaşma ve Kumar” konulu panel ile başladı.
Panele Yozlaşmaya Karşı Hasan Ferit Gedik Uyuşturucu ve Savaş Merkezi’nden gelen konuklar ve Mahalle Şeyh’lerinden Süleyman OKUR konuşmacı olarak katıldı. Yozlaşmanın nedenleri yozlaşmanın yol açtığı olumsuzlukları ve çözümleri konuşuldu. Panele 30 kişi katıldı.
14 Temmuz’da ise Yaylıca mahallesinde ikinci panel gerçekleştirildi. Panel Yaylıca Cem Evinde yapıldı. Panel öncesinde panel duyurusu Cem Evinden anons edildi. “Uyuşturucu ve Yozlaşma” konulu panele yaklaşık 35 kişi katıldı.
16 Temmuz’da da üçüncü panel yapıldı. Panel Samandağ Sahilde” Mınnına Cafe” de gerçekleştirildi. “Nuriye ve Semih’in açlık grevi direnişleri” konulu panele Halkın Hukuk Bürosu Avukatlarından Oya Aslan ve Kamu Emekçileri Cephesinden Cüneyt Kayıkçı katıldı.
Nuriye ve Semih’in sağlık durumları, direnişin kazanımları ve onları her yerde sahiplenen insanlar anlatıldı. Direnişin bedeli çok ağır olsa da, mutlaka direnmek gerektiğini, direnilmeden en ufak bir hak kırıntısı elde edilemeyeceği üzerinde konuşuldu. Panele 30 kişi katıldı.
Panellerin yanısıra Evvel Temmuz festivali için, öykü yarışması ve futbol turnuvası da düzenlendi. Öykü yarışmasının konusu adaletti. Adalet üzerine hem şiir hem öyküler yazıldı. Futbol turnuvası Samandağ ve Antakya’ da düzenlendi. Samandağ’dan 4 takım Antakya’dan da 4 takım katıldı. Final maçı Samandağ’dan, Samandağspor, ile Antakya’dan Asiler takımı arasında oynandı. Turnuva süresince para için değil, birlik için futbolun önemi anlatıldı ve turnuva boyunca dostluk görüntüleri yaşandı.
16 Temmuz günü panelden sonra festival alanına giden yollar, festival alanı ve çevresi gerek Nuriye ve Semih pankartlarıyla, gerekse de Ortadoğu’da ki emperyalist saldırılara karşı birlik pankartlarıyla, Hapishanelerde direnen Özgür Tutsakların pankartlarıyla, donatılmaya başlandı. Sahnenin tepesine kızıl bayraklar asıldı. Sahne içerisinde de Tutsak Grup Yorum pankartları ve baskınlara karşı yılmayan Dev-Genç ve Grup Yorum pankartları da asıldı. Gerek sahne gerekse de sahne alanları, Festival kültürüne uyacak şekilde, yoz kültürde değil Devrimci kültüre uygun şekilde donatıldı. Konser saati yaklaşırken, halkta akın akın konser alanına gelmeye başladı.
Konser saati gelmişti. Halk konser alanını doldurmuştu. Sahneye Halk Cephesi adına konuşmayı yapması için Nizam Arslan çıktı. Ve festivalin önemini, devrimci kültürü, halkın sanatçılarının halk için türküler yaktığını, bedeller ödeyerek buralara geldikleri anlatıldı. Konuşmanın ardından sahneye Hatay milletvekili Serkan Topal çıktı. Kısa bir konuşmanın ardından şiir okuyup yerini Hatay’da gazetecilik yapan Ali Arslan’a bıraktı. Ali Arslan “ Geçit Yok” şiirini okuyarak, hem Tuncel Kurtiz’i, hem de Ortadoğu’da savaşan halklara ithaf yaptı. Halkın coşkusu bu şiirde artarak devam etti. Sloganlarla karşılık verildi. Ortadoğu’da savaşan halklara selam gönderildi. Sahneyi Ali Arslan’dan sonra, öğretmen Mehmet Yolcu aldı ve o da 130 gündür açlık grevinde olan Nuriyelere yazdığı şiirini gür bir sesle okudu. Nuriye ve Semih başta olmak üzere, onlarla beraber direnen, onlarla beraber açlık grevi yapan öğretmenlere selam gönderildi ve halkla beraber sloganlarımızı Samandağ Sahilde onlara attı.
İlerleyen saatlerde sahne artık halkın sloganlarıyla birlikte Grup Yorum’undu. Bir okul, bir öğretmen topluluğu, halkın sanatçıları, halkı aydınlatanlar artık sahnedeydi. Türkülerin susmayacağı, halayların daima süreceği sahneyle beraber halkın ağzındaydı. Türkülerle birlikte 20 bin kişi umudun ateşini harlıyordu. “Grup Yorum Halktır Susturulamaz” “Türküler Susmaz Halaylar Sürer” “ Nuriye Semih Onurumuzdur” “Yaşasın Açlık Grevi Direnişimiz” sloganları inletiyordu alanı.
Tüm baskılara, engellemelere rağmen Grup Yorum sahnedeydi artık. Sıyrılıp Gelen’den bugünlere uzanan türkülerini söylüyorlardı. Zaman zaman gözyaşları, zaman zaman halaylarda omuz omuza, zaman zaman atılan sloganlarda halk birbirine kenetlenmişti. Faşizm bir kez daha yenilmediğimizi, susmadığımızı, halayların devam ettiğini ve türkülerin daima var olacağını görmüştü. Yaptıkları baskınların, kırdıkları enstrümanların nafile olduğunu burada bir kez daha anladılar. Sahili dolduran 20 bin yürek; ne OHAL’inizi ne yasaklarınızı tanımıyoruz şiarıyla düşmanın yüzüne bir tokat gibi inmiş oldu.
HATAY HALK CEPHESİ