Kurultay gerçekleşmeden günler önce mahallelerde evlere gidilip kapı çalışması yapılarak, esnaflar ve pazarlar dolaşılarak, kahvehanelere girilerek okmeydanı’nda yaşayan insanlara toplantıya katılım çağrısı yapıldı. Toplam üç bin bildiri dağıtıldı, 40 adet toplantıya çağrı ozaliti çeşitli alanlara yapıştırıldı. Toplantı günü yine toplantı başlamadan saatler önce sokaktan ve yoldan geçen halka toplantıyla ilgili bilgilendirme amaçlı broşürler verildi.
Toplantı saatinden kısa bir süre önce salon dolmaya başladı.
Toplantı, idil halk tiyatrosu’nun referanduma ithafen, ”Evet mi? Hayır mı?” konulu skeçiyle başladı. Halkın gündeminin evet yada hayır demek olmadığı, kendi sorunları etrafında kenetlenerek mücadele etmesi gerektiği temalı oyun toplantıya katılanlardan büyük alkış alarak beğeniyle karşılandı. Daha sonrasında ise çeşitli komitelerde (eğitim, kültür-sanat, güvenlik, danışma, aile, gençlik) birleşilmesinin zemininin oluşturulması gerekliliği ve bu alanlarda yaşanan sorunlara değinildi.
Yıkım ve kentsel dönüşüm sorununda halkın nasıl bir mücadele içinde olabileceği tartışılarak, mahallede yaşanan problemler hakkında, ”Sorunlar ve Çözümler” başlıklı karşılıklı tartışma ortamına geçildi. Halkın sorunlarını ancak halkın bir araya gelmesiyle ve güçlerini birleştirerek çözebileceği vurgulanarak, günümüzde yaşanan yozlaşmanın getirdiği yoğun dejenerasyona ve halkta vefa, sevgi, dayanışma ve yardımlaşma kültürü yerine bireyciliğin ve bencilliğin egemen kılınmak istenildiği, bunun da doğalında birçok çıkmazı ve çözümsüzlüğü beraberinde getirdiğine dikkat çekildi.
Mahalledeki en önemli sorunlardan biri olan uyuşturucu satışının derin kaygılara ve rahatsızlığa yol açtığı belirtilirken, halkın bu çetelere karşı nasıl bir mücadele hattı izlemesi gerektiği konusunda görüş alışverişlerinde bulunuldu ve sistematik bir mücadeleyle, boşluk bırakmadan bu sorunun üzerine hızla gidilmesi gerektiği aktarıldı. Zehir satışının sebepleri; mahallenin her köşesine neden, niçin ve kimler tarafından sokulduğu ve korunduğu, uyuşturucunun özellikle gençliği yozlaştırarak politik ve fiziksel açıdan nasıl kötürüm haline getirdiği maddeler halinde sıralanarak, bu ve diğer sorunlara karşı halk meclislerinde birleşmenin ve mücadele etmenin gerekliliği ve önemi üzerinde duruldu.
Halkın tüm sorunlarını yine kendisinin birleşik mücadelesiyle çözebileceği ve sorunların bizzat temel kaynağı olan bu düzenin kurumlarında çözüm olmadığının, olamayacağının, her geçen gün açığa çıkan pratiklerle somutladığının altı çizildi.
Toplantı yaklaşık 2 saat sürdürüldü. Toplamda 70 kişi kurultaya katılım sağladı.
Yoksulluğa, Yolsuzluğa, Uyuşturucuya, Yozlaşmaya Ve Yıkımlara Karşı Halk Meclislerinde Birleşelim, Halk Meclislerinde Mücadele Edelim!
Gücümüz Birliğimizdir!
Okmeydanı Halk Meclisi