Soma’da İşten Atılan İmbat İşçilerinin Direnişini Duydunuz Mu?
İmbat Madencilik ne yapmaya çalışıyor?
İmbat Madencilik bugün 3 işçiye daha çıkış verdi. Bir hafta içerisinde işten çıkardığı işçi sayısı 32 oldu. Derneğimiz Başkanı Volkan Çetin ve Yönetim Kurulu Üyeleri Öncü Çetin, Gökhan Ayaydın’a bugün disiplin kurulu kararıyla çıkış verildi. Neden disiplin kuruluna gitti arkadaşlarımız anlatalım; Volkan Çetin 17 Aralık Perşembe günü gündüz vardiyasındaydı. Sabah işine gitti, madene indi çalıştı. Vardiya bitiminde ise kartı bağlanmıştı ve muhasebeye gitmesi söylendi. Nedenini sorduğunda ise çıkış verildiği söylendi. Muhasebeye gittiğinde çıkış verilen birkaç arkadaşıyla karşılaştı. Önüne çıkışı onaylaması için belge koydular, imzala çıkışın verildi dediler, nedenini sordu cevap yok. İmzala, imzalamasan da tazminatın yatacak dediler. Hiçbir belge imzalamadan oradan ayrıldı. Yani 17 Aralık’ta Volkan arkadaşımıza şirket çıkış vermişti. 18 Aralık sabahı işten çıkış gerekçesini öğrenmek için şirkete gitti. Şirkete gittiğinde o sabah servislerde işten çıkarılanların isimlerinin okunduğunu çok daha fazla çıkış olduğunu öğrendi. Gökhan Ayaydın’ın hafta tatili olmasına rağmen onunda adı okunmuştu arkadaşları telefonla arayıp kendisine haber verdi ve bunun üzerine şirketle görüşmek için o da şirkette gitti. Muhasebe önüne gittiklerinde işten çıkarılan diğer işçi arkadaşlarıyla karşılaştılar ve onlarla birlikte işten çıkış gerekçesini istediler, şirketin hiçbir açıklama yapmaması üzerine özel güvenlikçiler ve işçiler arasında arbede yaşandı. Hiç bir açıklama yapmayan şirket kısa süre sonra jandarma çağırdı. Bu arada serseri vardiyasında çalışan ve o saatlerde işten çıkan Öncü arkadaşımız, arkadaşlarının yanına giderek yaşananları öğrenmek istedi. Şirket, jandarmadan işten çıkışı verilenlerin şirketten çıkartılmasını istedi. İşten çıkarılış gerekçelerini öğrenmeden şirketten ayrılmayacağını söyleyen arkadaşlarımız işçi toplanma yerine geçerek bekleyişe başladılar. Saatler sonra bir amir gelip Öncü arkadaşımıza zaten senle ilgili bir durum yok dedi ve Volkan arkadaşımıza çıkış verilmediğini bir karışıklık olduğunu söyledi. Nasıl bir karışıklıksa? Saat 16.30 gibi ise şirket avukatı işçilerin karşısına geçip bir liste okudu bu listede Volkan ve Gökhan arkadaşımızın ismi yoktu. Avukat listeyi okuduktan sonra ismi okunanların artık şirket işçisi olmadığını bu yüzden şirket sahasını terk etmeleri gerektiği söyledi. Orada bulunan başka hiç kimseye bir uyarıda bulunmadı. Bu uyarıya rağmen haksız ve sebepsiz yere işten atılan arkadaşlarımız; işlerini geri istediklerini ve hiçbir yere gitmeyeceklerini söylediler. Gece saat 01.30 sıralarında jandarma hakkını isteyen 13 işçiyi ve yanlarında duran Volkan Çetin ve Gökhan Ayaydın’ı gözaltına aldı. İşten çıkartılmadıkları gerekçesiyle iki arkadaşımıza gözaltı işlemi yapmayıp serbest bıraktı.
Daha sonra bu üç arkadaşımız işlerine gittiklerinde kartları yine bağlıydı ve yine işe giremediler. Hani onlara çıkış vermemiştiniz? Şirket görevlileri arkadaşlarımızla görüştüklerinde işten çıkarılmadıkları halde neden işten çıkarılanların yanında beklediklerini, neden şirketin disiplinini bozdukları sordu. Oysa o arkadaşlarımız zaten şirket avukatı gelip açıklama yapasıya kadar kendilerine çıkış verildiğini biliyorlardı özellikle Volkan arkadaşımızı muhasebeye çağırıp önüne çıkışı imzalaması için belge atılmışlardı.
Dalga mı geçiyorsunuz? İşçiyle, bizlerle oyun mu oynuyorsunuz?
Pazartesi günü görüşmeye çağrılan arkadaşlarımızdan yazılı ifade isteyen şirket; o gün kendilerine çıkış verilmediği halde uyarılmalarına rağmen neden orada oldukları sordu. Yazılı ifade veren arkadaşlarımızı Şirket görevlileri ya sizde tazminatınızı alın gidin ya da sizi disiplin kuruluna veriyoruz oradan çıkacak karara uyun diye tehdit etti. Arkadaşlarımız bu teklifi kabul etmeyerek disiplin kurulu kararı bekleyeceklerini söylediler. Altan alta arkadaşlarımızı tehdit etmeye devam eden şirket görevlileri bu işin dönüşü yok biz size söyleyelim kendiniz bilirsiniz dediler. Arkadaşlarımıza Çarşamba günü tekrar gelmeleri o gün disiplin kurulunun toplanacağını söylediler. Çarşamba günü arkadaşlarımız tekrar şirkette gittiler disiplin kurulu toplanmıştı tekrar ifade aldılar ve beklemelerini söylediler. Saatlerce bekletip bu gün açıklamayacağız, yarın sabah gelin o zaman kararı açıklayacağız dediler. Koskoca şirket ne yapacağını bilemiyor!
Derdiniz ne; işçilerin ekmeğiyle oynayıp onlara sizi işten attık yok atmadık karışıklık oldu yok disiplin kuruluna gel zaten dönüşünüz yok tazminatınız alın… Ne yapmaya çalışıyorsunuz?
İşçi arkadaşlarımız bu sabah tekrar görüşmek için şirkete gittiler yine saatlerce bekletildiler saatler sonra disiplin kurulu kararıyla çıkışlarının verildiğini öğrendiler.
Üç arkadaşımız önce ilk gün başlayan direnişten koparılmak istendi, size çıkış vermedik dediler. Ki o an hakkını arayan işçinin yanından ayrılsınlar. Velhasıl arkadaşlarımız oradan ayrılmadılar. Keza kendilerine hiçbir uyarıda da bulunmadılar, şimdi buradan ayrılın burada kalırsanız sizin için de işlem başlatırız gibi bir şey söylenmedi. Her şeyin ötesinde işten çıkarılanların iş sahasını terk etmesi istendi hala işçi olanın değil. Arkadaşlarımız şirket avukatının açıklamasından önce işten çıkartıldıkları için haklarını istiyorlardı, şirket açıklamasından sonrada sabahtan beri aynı durumda oldukları işçileri yalnız bırakmayarak yanlarında kaldılar. Yani açıkçası şirket neden direnen işçinin yanında kaldın diye soruyor. Birlikte hareket eden işçiyi, hakkını arayan işçiyi bölmeye çalıştınız olmadı, yok direnirseniz tazminatınız da yanar diye tehdit ettiniz. Buna inanıp gelip çıkışını imzalayıp tazminatlarını alanlar oldu ama tehditlerinize boyun eğmeyen direnen işçiler var 4 gündür şirketin kapısından hiç ayrılmayan işçi arkadaşlarımız. Şimdi bugün yine hak hukuk tanımadan işten çıkardığınız üç arkadaşımız da bu direnişin içindeler işlerini geri istiyorlar ve bunun için direnecekler. Daha önce de söyledik sizin için işçiyi hak hukuk tanımadan işten çıkarmak, kış günü kapıya koymak kolay olabilir ama unutmayın ki hakkını aramaktan vazgeçmeyecek işçiler var bizler varız. Kolayca harcayacağınızı sandığınız işçiler bu işin bu kadar da kolay olamayacağını size direnerek gösterecekler. Bakın 4 gündür şirketin önündeler, sağa sola her tarafa kamera taktınız, kantinden alış veriş yapmalarını engellediniz, o kadar acizsiniz ki gece ateş yakamasınlar diye çevredeki odunları toplattınız, işçiyi gözaltına aldırdınız ama yine de o işçiler oradalar ve direniyorlar. İşlerini geri alasıya kadar da direnecekler, direneceğiz.
Direne Direne Kazanacağız!
Zafer Direnen Emekçinin Olacak!
İşçiyiz Haklıyız Kazanacağız!