Bu sene beşincisi düzenlenen ve Anadolu Halk Festivali ile de birleştirilen 5. Doğançay ve Anadolu Halk Festivali 26 ve 27 Eylül günlerinde düzenlendi. Haftalar öncesinden çalışmalarına başlanan, ev ev, sokak sokak gezilen ve herkese duyurulan festivale katılım yoğundu. Halkın kültürünün yaşatıldığı günler olan festivallerimiz yine aynı şekilde halkla birlikte burjuvazinin yoz kültürüne alternatif olarak düzenlendi. Emperyalizm tarafından dejenere edilmeye çalışılan halkın birlik, beraberlik ve dayanışma kültürü bu sayede Doğançay Festivali’yle diri tutuldu.
Festival kentsel dönüşüm paneliyle başladı. Halkın Mühendis Mimarlarının, Halkın Hukuk Bürosu’nun ve Doğançay Halkından Yusuf Amca’nın konuşmacı olduğu panelde kentsel dönüşümün bir uydurmacadan ibaret olduğu, esasen rant uğruna evlerimizden sürülmek istendiğimiz ve bu yüzden de buna karşı örgütlü olarak hareket etmemiz gerektiği anlatıldı. Çözüm olarak Halk Meclislerinde örgütlenmemiz gerektiği vurgulandı.
Panelin ardından Çocuk Atölyesi’nde köyün çocuklarının yüzleri boyandı.
Saat 19.00’da ise sahnede bu sefer solo zeybek gösterisi vardı. Ege’nin şahanlarını anlatan zeybek oyununu halk büyük bir ilgiyle izledi.
Zeybek gösterisinin ardından binlerce yıllık tarihe sahip, medeniyetler diyarı Anadolu’yu anlatan Ahmed Arif’in “Anadolu” şiirinin okunmasıyla program devam etti.
Grup Yorum Halk Korosu’nun sahneyi almasıyla halaylar tutulmaya başlandı. Grup Yorum parçalarıyla alandaki coşku da artmaya başladı.
Grup Yorum Halk Korosu’nun ardından sahneyi Tiyatro Simurg aldı. “Adalet İstiyoruz” adlı oyununu sergileyen Simurg köy halkı tarafından büyük bir ilgiyle izlendi.
Tiyatro gösteriminin ardından son olarak sahneyi Grup Yorum aldı. “Türküler Susmaz Halaylar Sürer” sloganlarıyla karşılanan Grup Yorum marşları ve türküleriyle kitleyi coşturdu. Halayların durmadığı, sloganların susmadığı konser “Cemo” ve “Çav Bella” marşlarıyla bitirildi. İlk gün böylece bitirilmiş oldu.
Festivalin 2. günü yine panelle başladı. “Alevi Kültürü ve Dayanışması” konusunun işlendiği panele konuşmacı olarak Merih Ünsal, Mustafa Arslan ve köyün büyüklerinden Yusuf Amca katıldı. İlk olarak Yusuf Amca’nın geçmişten günümüze Alevi tarihini anlatmasıyla başlayan panel daha sonra Merih Ünsal ve Mustafa Arslan’ın Alevi kültürünü, geleneğini ve bugünkü durumunu anlatmasıyla devam etti. Alevilerin birlik olması gerektiği, Aleviliğin devrimci özü ve günümüzde Alevilerin devlet eliyle bölünmeye çalışılmasına karşı mücadele edilmesi gerektiği anlatıldı.
Akşam 19.30’da ise bu kez İmranlı Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Semah Ekibi sahneye çıktı. Semah gösterisi yapan ekip alkışlarla sahneden indi.
Ardından sahneyi Umudun Çocukları Korosu ve Grup Yorum Halk Korosu aldı. Çocukların şarkılarıyla eğlenen kitle, Grup Yorum Korusu’nun türküleriyle bir kez daha halaya durdu ve öfkesini biledi.
Daha sonra İdil Halk Tiyatrosu “Adalet” oyununu oynadı. Ülkemizdeki adalet sisteminin gerçekte halktan yana işlemediğini, sesini çıkaran, muhalif olan herkesin nasıl hapishanelere konulduğunu anlatan oyun adalet sloganlarıyla bitirildi.
Oyunun ardından sahneyi Grup Abdal aldı. En sevilen türkülerini seslendiren Abdal halaylarıyla da coşturdu. Abdal ile festival sona erdi.
Festival günleri boyunca Anadolu’nun birçok ilinden gelen Halk Cepheliler ve TAYAD’lı Aileler kitapları, tutsak ürünleri ve yöresel yemekleriyle stantları süsledi. Halkın stantlara ilgisi yoğundu, dayanışma amacıyla birçok ürün satın alındı.
Halk kültürü ve devrimci kültürün bir arada yaşandığı ve yaşatıldığı festival bir sonraki festivalde görüşmek dileğiyle sona erdi.