Şan Olsun Elif, Şafak, Bahtiyar’ları Yaratan Dev-Genç’e
Şan Olsun 46.Yılında Dev-Gençlilere
Dev-Genç yeni direniş yılını daha coşku ve inançla karşıladı. 17 Ekim günü saatler öncesinden Dev-Gençliler etkinlik alanının olacağı Büyük Gazi Parkı ve çevresinde hazırlıklara başladı. Parkın girişinde, alanın çevresi ve tepesinde Dev-Genç savaşçıları büyük resimleriyle ve pankartlara yazılan sloganlarla gelenleri karşılıyordu. Hazırlıklar bütün hızıyla devam ederken saat 12.30 civarı katil polisler acizliklerini gizleyemedi ve giriş kapısından, yüksek yerlerden alanda bulunanlara saldırdı. Ardından direnişe geçen Dev-Gençliler ellerine aldıkları taş, sopa ve sloganlarla katil polisleri bölgeden uzaklaştırıp hazırlıklara devam ettiler.
Saat 16.30’da sesli çağrı yapılarak panelin olacağı çadıra geçildi. İlk olarak ‘Adalet ve Demokratik Eğitim Mücadelesi, Ülkemizdeki ve Sosyalizmdeki Eğitim Sistemi Nasıl?-Ülkemizde Sosyalizmdeki Eğitim Sistemine Nasıl Sahip Olabiliriz?’ başlıklarıyla panel yapıldı. Ve ardından Dev-Genç tarihindeki adalet ve parasız eğitim kampanyalarından bahsedildi, bu uğurda bedel ödeyen, tutsak ve şehit düşen Dev-Gençlilerden örnekler verildi. 150 kişinin katıldığı panel 18.00’da sonlandırıldı.
Programa birkaç saat kala alana gelenler orada bulunan stantlara ve devletin yaptığı katliamları, Cephe’nin ve Dev-Genç’in direnişlerini konu alan resim sergisine yoğun ilgi gösterdi. Alana girişler devam ederken kitlenin güvenliği için alan içinde ve girişlerinde güvenlik önlemleri alındı. Bu sıralarda polis helikopteri havadan tacizlerine devam ediyordu.
Dev-Gençliler etkinlik hazırlıkları başlamaya dakikalar kala Ankara Katliamında şehit düşenler anısına ‘Ellerinde Pankartlar’ türküsünü söyleyip halaya durdular. Saat 19.00’da program başladı ve sahneye ilk olarak Kürtçe halk ezgilerini seslendiren Agit’in ardından kitleyi selamlamak için iki Dev-Genç’li kısa bir konuşma yaptı. Sonrasında kavgamızı aydınlatan kahraman şehitlerimiz ve dünya devrim şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Saygı duruşunun ardından bütün alan “Elif, Şafak, Bahtiyar Yıkılacak Saraylar-Yaşasın Dev-Genç, Yaşasın Dev-Gençliler” sloganlarıyla inledi.
Kısa bir şiir dinletisinin ardından, Cephe bakışlı ve alev saçlı efeler “Umudun Zeybeği”yle sahne aldı. Herkesin coşkuyla ve heyecanla izlediği efeler halkı selamladı. Sonrasında sırayı İdil Halk Tiyatrosu’nun Adalet Oyunu izledi. İlgiyle karşılanan ve ülkemizdeki adaletsizliği teşhir eden tiyatro oyununu orada bulunanlar ‘Yaşasın Halkın Adaleti’ sloganlarıyla adaletin devrimcilerin sağlayacağı inancını bir kez daha belirtmiş oldu.
Tiyatronun hemen ardından sahneyi devrim inancını şiir dizelerinde sıralayan devrimci şair İbrahim Karaca aldı. Öncelikle Dev-Genç’imizin 46. yılını selamlayan şair ülkemizdeki son süreçlerde yaşanan kitle katliamlarından bahsetti ve bunun için bir şiirini okudu. Hemen ardından Hakan Yeşilyurt ‘Eftelya’ türküsüyle sahneye çıktı. Kendisi de 46. yıl etkinliğinde bulunmaktan onur duyduğunu ve nice yıllarda beraber bulunmak dileğinde bulunarak parçalarını seslendirdi.
Daha sonrasında Dev-Genç’in onur dolu 46 yıllık mücadelesini anlatan sinevizyon gösterimi oldu. Halk savaşçılarının da gösterildiği esnada kitle arasında coşkulu sloganlar ve ıslıklar yükseldi. Hemen ardından Dev-Genç’in 46. yıl konuşmasını yapmak için bir Dev-Gençli sahneyi aldı ve son olarak adaleti halk savaşçılarının yani Şafakların, Fırat Özçeliklerin ve Dev-Gençlilerin sağlayacağına değinildi.
Ve 46. yılın coşkusunu taşıyan, umudumuzu büyüten Dev-Genç korosu sahneye çıkarak ‘Gençlik Marşı, Selam Olsun ve Varsa Cesaretiniz Gelin’ marşlarını seslendirerek halkın öfkesini ve hesap sorma bilincini biledi. Ardından sahneyi Grup Umut Yağmuru alarak öncelikle Dev-Genç’in 46. yılını kutladı ve hemen ardından kendilerinin bestelediği şarkıları okuyup sahneden indiler.
Son olarak sahneye kavgamızın türkülerini yapan Grup Yorum çıktı ve ilk olarak aynı şekilde Dev-Genç’in 46. yılını kutladı ve daha öncesinden şenlik olarak yapılması planlanan ve daha sonrasında katil devletin Kürdistan ve Ankara’da yaptığı katliamlardan dolayı bunun bir anma gecesine çevrildiğini dile getirdi. İlk olarak ‘Ellerinde Pankartlar’ türküsünü seslendirerek katliamda yaşamını yitirenler anıldı. Bütün kitlenin coşku, öfke… ve bütün duygularıyla eşlik ettiği türkülerin ardından Grup Yorum sahneye sanatçı Emrah Serbes’i davet etti. Serbes ise bu etkinlikte bulunmaktan onur duyduğunu ve Tayyip’in muhakkak bir gün halk tarafından bu ülkeden kovulacağını dile getirdi. ‘Çav Bella’ şarkısını kitleyle beraber coşkulu bir şekilde söylediler.
Mahir’den Şafaklara Dev-Genç Savaşıyor şiarıyla, başlayan anma gecesinde katliamların hesabının Şafaklar’ın gözünde, Bahtiyarlar’ın Cephe gülüşlerinde, Elif Sultanların alev alev dalgalanan gerilla koşusunda ve Günay’ca direnişlerinde teslim olmayışlarında Dev-Genç’in yeni geleneklerle büyüyor…