Soru 1: Kendinizi tanıtır mısınız?
1- Melike Şahin ben Ataşehir Belediyesinde yaklaşık 5 yıldır büro personeli olarak çalışan bir işçiyim.
Soru 2: Neden ve nereden işten atıldınız ne kadar süre direndiniz
2- Ataşehir Belediyesinden iş yeri sendika temsilcisi iken hiçbir gerekçe göstermeksizin, hakkımda tutulmuş bir tutanak ya da disiplinsizlik yokken işten çıkarıldım. Asıl işten çıkarılma sebebim işçi arkadaşlarımın haklarını savunmam, İşçilerin ekonomik ve sosyal koşullarının insana yaraşır olmadığını, bunun kabul edilemez olduğunu yüksek sesle her platformda dile getirmem oldu. İşverenlerin istediği tarzda sendikacılık, temsilcilik yapmadım. 209 gün Ataşehir Belediyesi önünde direndim.
Soru 3: Neden direnme kararı aldınız
3- Bu işten ilk çıkarılmam değildi. 2018 yılında KHK ile geçişlerde güvenlik soruşturması gerekçe gösterilerek 200’e yakın işçi arkadaşım ile birlikte yine işten çıkarılmıştım. O süreçte 6 günlük bir direniş sonunda işlerimize geri döndük. Haksız bir şekilde işten atılınca direnmek daha kolay ve meşru oluyor. Yani düşünüyorsun hırsızlık yapmadım, işten kaçmadım, disiplinsizlik yapmadım neden bu haksızlığı kabul edeyim susayım diyorsun. Bugün susmak yarın aynı şeyleri yaşamayacağım anlamına gelmiyordu. Bunun için de haklılığımdan aldığım güçle direnmeye karar verdim.
Soru 4: direnişin sizde yarattığı etki nedir kendinizi nasıl hissettiniz
4-Direnmek insanı güçlendiriyor aslında kendini gücünün farkına varıyorsun. Kendinizi geliştirme şansınız oluyor daha fazla okuyup araştırıp sorguluyorsunuz. Direnmek ekstra bir sorumluluk yüklüyor sınıf bilinci geliştikçe direnişin talebi işe iadeden öteye taşınıyor. Şartlar ve koşullar ne olursa olsun kendinizi daha direngen hissediyorsunuz, her türlü sorunla başa çıkabilecek çözüm üretecek gücü kendinizde buluyorsunuz.,
Soru 5: zaferden sonraki ilk iş gününüzü bize anlatırmısınız çevrenizdeki tepkiler nasıldı
5- İlk iş günümde çok farklı duygular içerisindeydim, kazanmanın verdiği özgüven bir tarafa uzun bir süreden sonra lavabo ihtiyacı için dahi alınmadığım Belediye binasına girmek dahi çok önemliydi. Yabancı hissediyorsunuz kendinizi içeriye yani binaya, ancak işçiler ile aynı yabancılık söz konusu olmuyor. İşçiler sevinçlerini sözleri ve beden dilleri ile gösterdiler. Şunu söylemiştim direnişim en başında bu benim değil tüm işçilerin direnişi, işçi sınıfının direnişi demiştim. İşçi arkadaşlarımın sevinçleri de onca baskıya rağmen, aslında direnişi ne kadar sahiplendiklerini gösteriyor. Zafer işçi sınıfının zaferi diyorum.
Soru 6: İşten atılan hakları gasp edilen işçilere, Direnip kazanan işçiler olarak ne önerirsiniz
6-işinden atılan ve hakları gasp edilen işçiler için ilk örnek değilim son da olmayacağım direnişler tarihine bakınca kazananların sadece direnenler olduğunu görüyoruz. Şartlar ve koşullar ne olursa olsun yılgınlığa düşmeden, pes etmeden direnmek gerekiyor. Direnme den size dayatılan her şeyi kabul etmek sonrası için de aynı şeyleri kabul etmenizi getirecektir. Haksızlıkları kabul etmeden tek başına dahi kalsanız direnmek sessiz kalmamak gerekiyor. Yalnız da kalmıyorsunuz zaten devrimciler, daha önce direnen zafer kazanmış işçiler emekçiler muhakkak sizin yanınızda olacaklardır, diğer direnenlerin yanında oldukları gibi. Korkmadan geri adım atmadan cesaret ile direnmek zaferi getiriyor.
