
Tekirdağ’ın Ergene ilçesinde 10 Şubat Pazar günü Ergene nehrinin kirliliği ile ilgili halk toplantısı yapıldı. Saat 16.00’da başlayan ve 2 saat süren toplantıya 75 kişi katıldı. Toplantı dereye yakın bir denekte yapıldı. Toplantı başlamadan mahallede yaşayan Kader ablamızın babasının deredeki zehirden kaynaklı kanserden vefat ettiğini duyduk emperyalist tekellere olan kinimiz öfkemiz bin kat daha arttı. Kader ablanın yakın akrabalarından 3 kişi daha kanser tedavisi görüyor.
Toplantı esnasında Ergene ile ilgili geçmişte yapılan Ankara yürüyüşü ve çadır direnişi anlatıldı, AKP iktidarının halka verdiği hiçbir sözü tutmadığı, AKP’nin emperyalistlerin çıkarlarına hizmet ettiği, halkı – halkın sağlığını düşünmediği, halkın sorunlarını ancak birleşerek mücadele ederek halkın kendisinin çözebileceği anlatıldı. Dere kenarında yaşayan, dolayısıyla bu kirliliği somut yaşayanlardan söz alanlar, artık eylem yapılması gerektiğini bu sorunun başka türlü çözülemeyeceğini anlattılar. Toplantıda 2 hafta sonra yürüyüş yapılması kararı çıktı. Toplantıya katılan herkes en az 3 kişiyi daha ikna edip yürüyüşe katacağını söyledi.
Ergene Nehri, Marmara Bölgesinin Karadeniz kıyılarındaki Istranca (Yıldız) Dağlarından doğarak Çorlu, Çerkezköy, Lüleburgaz, Babaeski, Pehlivanköy ile Uzunköprü’den geçiyor. Meriç Nehri ile birleşerek Saroz Körfezine dökülen Ergene Nehri, ağır kimyasal atıklar nedeniyle simsiyah akarken, içinde canlı da yaşayamıyor.
2016’da yapılan bir araştırma sonucuna göre 1 litre Ergene suyunda 30 mikrogram siyanür, 10 mikrogram yağ ve gres, 124 mikrogram sülfat, 0.5 mikrogram kadmiyum, 0.5 mikrogram kurşun bulunuyor. Bu sonuçlar nehrin çevreye yaydığı zehrin kriminal göstergesi. Ergene Havzasında ülkemizin buğday üretiminin yüzde 12’si, ayçiçeği üretiminin yüzde 61’i, pirinç üretiminin ise yüzde 54’ü yapılıyor. Nehrin zehir akan suyu ile tarla, bağ, bahçe sulanıyor.
Yaklaşık 2 bin sanayi tesisi Tekirdağ, Kırklareli ve Edirne’nin can damarı olan 283 kilometrelik Ergene Nehrini her gün zehirlemeye devam ediyor. Trakya’nın verimli tarım arazileri nehrin kirli sularından olumsuz yönde etkilenirken, bölgede kanser vakalarında da adeta patlama yaşandı. Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Balkan Onkoloji Hastanesinin verilerine göre Trakya bölgesinde yılda 3 bin civarında kanser vakası görülüyor. Türkiye genelinde kanserin en sık görüldüğü bölgelerin başında da artık Trakya geliyor.
Yıldız Dağlarından doğup Meriç Nehri ile birleşerek Ege Denizine dökülen Ergene, 1970’lerden beri Çerkezköy ve Çorlu’daki sanayi tesisleri yüzünden kirletiliyor.
ERGENEYİ AKP DEĞİL HALKIN ÖRGÜTLÜ MÜCADELESİ TEMİZLER!
BİRLEŞELİM ERGENE NEHRİNİ TEMİZLEYELİM!
ERGENE HALK MECLİSİ