İspanya’da Halk Cephesine gönül veren bir İspanyol dostumuz, bizi inceleyerek ve araştırarak İspanya’da bulunan bir sol siteye bizim Halk Meclisleri taslağı hakkında yazı yazmıştır…
Yazı Serbo-Kratça yayınlanmıştır… İspanya’da frente.info isimli bir web sitesinde Halk Meclisleri ile ilgili yazıyı okuyabilirsiniz…
İşte yazıdan çarpıcı bölümler;
“Batı’da küçük burjuvazi bu yanılgıdan, İsviçre tipi “direk demokrasi” ile çıkış yolu ararken, yoksul, şehir yeni sömürgelerde hayatta kalmanın tek yolunun kendi kendini yönetmek olduğu halk gücünü oluşturmanın olduğunu anladılar. Bunun için tarihe bakıp, geçmişteki çok önceki dönemde var olan Sosyalist ülkelere bakmak gerekmiyor. Bunun için burnumuzun dibindeki Türkiye’nin sunduğu yaşayan örneği görmek yeterli.
Halk tarafından Halk için örgütlenen ve işlevli olan doğrudan demokrasi… ”
“70’li yıllarda bir göç dalgası yoksulları yığınla İstanbul’un kenar mahallerine getirip, gecekonduların oluşmasıyla birlikte, ilk Halk Meclislerinin ortaya çıkışının sebebi devlet ve faşist terör oldu.
Kendilerini savunma ve yaşamsal sorunları çözme (elektrik, su, alt yapı) gerekliliği, halkı örgütlenmeye ve birlik ve dayanışma içinde hareket etmeye zorladı. Marksist-Leninist bir örgüt olan Devrimci Sol’un önderliğinde Halk Meclisleri, Halk Komiteleri ve Faşizme karşı Mücadele Komiteleri kuruldu. Faşizme karşı Mücadele Komiteleri yoksul halkı bilhassa saldırılara karşı fiziksel koruyordu, Halkın Komiteleri, Halk Meclislerinin verdiği sorumluluk çerçevesinde kişisel talepleri çözmeye çalışıyordu. Örneğin Evin yapılanmasının planlaması için, malzemeleri bulmak ve sonunda evi inşa etmek için komiteler kurulurdu.”
“Meclislerin pratik amacı açık ki, acil sorunları ve hayati meseleleri çözmektir.
Siyasi amaç bu kadar aşikar olmayabilir.
Siyesi hedef halkın iktisadi mücadelesini baskılara karşı mücadeleyle birleştirmekti. Amaç halkın kendi sorunlarına sahip çıkması, karar almakta ortak etmek ve kendi gelecekleri için sorumluluk üslenmek.
Halk, devrimcilerin kendi sorunlarını çözerken izleyici konumunda olmasından ziyade, Halk Meclisleri, kendi kendine yönetim için bir zemin oluşturmak istiyor. Halk, aktif katılım ile topluma şekil verecek. Halk Meclisleri Halk ve siyasi örgüt arasında güvenin oluştuğu noktadır.”
Selçuk Mamati
Bu İspanyol dostumuz kendisine Selçuk Mamati denmesini istemiştir… Biz de buna saygı göstererek kendisine teşekkür ediyoruz…
*** Sadık Mamati ve Selçuk Akgün’e kişisel bir saygı gösterisidir.