Maltepe Belediyesi Emekçi Meclisi, 29 Ağustos Cumartesi günü, Maltepe Yıldızlar Düğün Salonunda ‘İş Guvencesi’ paneli düzenledi.
Panelde konuşmalara geçilmeden önce Barış Hanilçe, Nazım Hikmet’in ‘Türkiye İşçi Sınıfına Selam’ şiirini okudu. Şiirin ardından ilk konuşmacı olarak; Maltepe Belediyesi Emekçi Meclisi adına Sedat Taşlıyurt söz aldı. Maltepe Belediyesinde Emekçi Meclisi kurulmadan önceki süreci anlatan Taşlıyurt, Genel-İş Sendikasının da aralarında bulunduğu sendikaların, işçileri nasıl sattıklarını anlattı. Daha sonra Emekçi Meclisi çalışmalarına başladıklarını ve bu çalışmalar sonrası Meclisi kurduklarını anlattı. Meclis faaliyetlerini de anlatan Taşlıyurt, Emekçi Meclisini büyütme çağrısı yaptı. Konuşmanın ardından Barış Hanilçe, Bertolt Brecht’in ‘Okumuş Bir İşçi Soruyor’ adlı şiirini okudu.
Şiirin ardından, Eskişehir’de İngilizce öğretmeni olarak görev yaparken, katıldığı basın açıklaması bahane edilerek açığa alınan Hatice Yüksel’in direnişini anlatan bir sinevizyon gösterimi yapıldı. Gösterimin ardından söz alan Hatice öğretmen, işten atılma sürecini anlatarak, bu süreç içerisinde üyesi olduğu Eğitim-Sen’in kendisine sahip çıkmadığını, bu süreci başta Kamu Emekçileri Cephesi olmak üzere, Turkiye’nin dört bir yanından direnişine destek veren kamu emekçileri ile gerilettiğini anlattı. Birlikte direnmenin öneminden bahseden Yüksel, direnişe destek veren herkese teşekkür ederek konuşmasını sonlandırdı.
Hatice Yüksel’in ardından sözü Halkın Hukuk Bürosu avukatlarından Günay Dağ aldı. Emekçilerin haklarını bir bir elinden almaya çalışan egemenlerin çıkardıkları yasalardan bahseden Dağ, bu saldırılara karşı hukuki başvuruların dışında, direnmek gerektiğini ve bu direnişlerde, Halkın Hukuk Bürosu olarak, direnen emekçilerin yanında olacaklarını vurguladı.
Dağ’ın konuşmasının ardından panele ara verildi. Aranın ardından ilk önce Oya Baydak’ın direnişini ve çeteci sendika ağalarının çeşitli illerden para verip kandırarak getirttiği işçileri, Oya Baydak ve devrimci işçilere saldırtmasını anlatan sinevizyon gösterimi izlendi. Gösterimin ardından Devrimci İşçi Hareketi adına Münevver Aşçı konuştu. Panele konuşmacı olarak Oya Baydak’ın katılacağını, ancak Bolu Abant Koru Otel’de DİSK Başkanlar Kurulu toplantısını protesto etmek için gittiğinden kendisinin geldiğini söyledi. Aşçı, Oya Baydak’ın işten atılma sürecini ve söylenen yalanları anlattı. Ardından birçok işyerinde patron sendikacılarının işçileri nasıl sattığını anlattı. Son olarak Maltepe Belediyesinde de işçilerin Meclis kurarak örgütlü bir şekilde mücadele etmesi gerektiğini söyledi.
Panelde son konuşmacı olarak Kamu Emekçileri Meclisleri adına Özgür Aydın konuştu. Aydın konuşmasında, egemenlerin emekçilere saldırısının anlaşılabileceğini, çünkü sınıfsal olarak düşman olduklarını, ancak emekçilerin haklarına sahip çıkması gereken sendikacıların yaptıklarının anlaşılamaz olduğunu söyledi. Gelinen noktada patron sendikacılarının emekçilere verecek birşeylerinin olmadığını söyledi. Mevcut durumda sendikalardan vazgeçmeyeceğimizi, ancak kendi meşru örgütlenmelerimizi yaratmamız gerektiğini anlattı. Meclislerin sendikalara alternatif olmadığını, ancak faşizmle yönetilen bir ülkede yasal örgütlenmelerin engellenebileceğini, bu nedenle meşru örgütlenmelere ihtiyacımız olduğunu söyledi. Meclislerin nasıl kurulacağından işlevinin ne olacağına, kimlerin katılabileceğine kadar bir dizi bilgiler verdi. Son olarak Maltepe Belediyesi emekçilerine çağrı yaparak Emekçi Meclisinde örgütlenmelerini ve kendi sorunlarına kendilerinin sahip çıkmaları gerektiğini belirtti.
Konuşmaların ardından küçük bir konser eşliğinde hep beraber halay çekildi.
Panele 65 kişi katıldı.