Uluslararası Dayanışma Buluşmasına Yoğun Katılım
kurulmasının önemli olduğu, 14 Kasım, Grup Yorum konserinde Almanya’da yapılan Uluslararası Dayanışma buluşmasına yoğun katılım oldu. 12 den fazla ülkenin devrimcilerinin yanısıra duyarlı kişilerin de katıldığı toplantı dostluk ve dayanışma içinde gerçekleşti.
Sabah birlikte yapılan kahvaltıdan sonra toplantıya geçildi. Toplantıda yapılan açılış konuşmasında, dünya genelinde varolan halklara ve devrimcilere karşı baskı ve engellemelere hep birlikte karşı konulması konusunda neler yapılabileceği vurgusu öne çıkarıldı. Dayanışma ağı kurulmasının önemli olduğu, 14 Kasım, Grup Yorum konserinde dayanışmanın çok güzel yansıtıldığı belirtildi.
İlk konuşmacı olarak söz alan Halkın Hukuk Bürosu Avukatı Aytaç Ünsal Türkiye’de halk üzerinde uygulanan katliamların yanı sıra Devrimci ve demokratlara yönelik katliamdan örnekler verdi. Türkiye’de daha önce var olan Siyasi polis ile şimdi varolan Anti- Terör polisi arasındaki farkı anlatan Avukat Ünsal, Terörizm kelimesinin açıklamasını yaptı. Dünyada her gün 25 bin insanın açlıktan ölmesine, 800 bin insanın temiz sudan yararlanamamasına, 7 Hazirandan beri Silvan’da 600 insanın katledilmesine sebep olanların Terörist olmadıklarının bizlere kabul ettirilmeye çalışıldığını söyledi.
Sözlerini “ Bizler bütün bunlara karşı Avukatlar olarak direniyoruz, Uluslararası mücadeleyi sizlerle yürütmek istiyoruz” diye bitirdi.
Anadolu Federasyonu adına konuşma yapan Federasyon başkanı, Alman devletinin yasaları çerçevesinde dernek kurduklarını fakat buna rağmen derneklerinin baskınlara maruz kaldığını, onlarca Federasyon çalışanının tutuklandığını söyledi. Bu baskınların sebebinin konser organize etmek gibi saçma bahanelerle yapıldığını belirten Federasyon başkanı “ Biz yabancılar yasasının yasaklanmasını istiyoruz, Alman devleti ırkçılıkla ilgili bir şey konuşmak ve duymak istemiyor. Bu yüzden bize saldırıyor” diyerek sözlerini bitirdi.
Devrimci Sanatçı Pablo Hasel, yaptığı beşte için iki sene hapis cezası aldığını, devam eden davalarının olduğunu söyledi. “İspanyada’da Türkiye’de olduğu gibi Faşizm var ve bizimde devrimci avukatlarımız var” dedi.
İsviçre’den BDS grubu katılımcısı Jasmin ve Thomas, kendilerinin sadece İsrail mallarını boykot etmelerine ve şiddet karşıtı olmasına rağmen Terörist ilan edildiklerini, bizzat Obama tarafından batı Karolayn eyaletinde yasaklandıklarını söylediler. “ Kara bir kampanya ile karşı karşıyayız, sizlerle dayanışmak istiyoruz, bizlere yardım edin” diyerek konuşmalarını sonlandırdılar.
İsviçre’den Kolombiya adına katılan Ön Y Va grubundan Evelio, Kolombiya’da iki ana gurubun oluştuğunu bunlardan birinin hapishanelerdeki ELN ve FARC tutsakları olduğunu ve barış görüşmelerinin durdurulması ve hapishane koşullarının düzeltilmesi için 15 ayrı hapishanede açlık grevi başlattıklarını belirtti. “Ben buraya sizlere kahramanca direnen, hapishanelerde bile mücadele etmesini dünyaya öğreten Türkiyeli devrimci tutsaklara saygımızı iletmeye geldim. Kolombiya’daki tutsaklarımız Türkiyeli devrimci tutsaklara saygı ve dayanışma mesajlarını iletiyorlar” dedi. Dayanışma mesajının yazılı metnini Halkın Hukuk Bürosu Avukatına teslim etti. Konuşmasına “ TAYAD’la dayanışmamızı sürdürüyoruz, sizlerle de dayanışma içinde olmak istiyoruz” diyerek son verdi.
Ukrayna’dan katılan konuşmacılar “Bizler diğer ülkelerin devrimci mücadelesini desteklemek ve karşılıklı bilgi alışverişi yapmak için ülkemizde Sosyal Forum yapıyoruz, sizleri de orada görmek istiyoruz” dediler. Uluslararası dayanışmaya her zaman hazır olduklarını belirttiler.
Toplantı sırasında karşılıklı görüş alışverişi yapıldı, sorular soruldu ve cevaplar verildi. Görüş alış-verişlerinde en fazla değinilen konu Türkiye’deki devrimci avukatların başarısı oldu. Her ülke kendi ülkelerinde böyle bir oluşumun kurulmasının hayal olduğunu fakat ihtiyacın da çok önemli olduğunu vurguladı.
40’dan fazla katılımcının olduğu Uluslararası Dayanışma Buluşması yeni buluşmalarla devam edecek.